LIJNENPLAN

Een goed lijnenplan is essentieel voor de bouw en herbouw van een schip. Bij de bouw van de Krommerijnder gaf het de bouwploeg de broodnodige informatie om het schip te kunnen bouwen zoals het er nu uitziet, volgens de bouwwijze van vroeger tijd. Ook voor de herbouw van het Vikingschip is een lijnenplan absoluut noodzakelijk.

Het Osebergschip is een goed bewaard Vikingschip ontdekt in een grote grafheuvel bij de Osebergboerderij dicht bij Tønsberg in de provincie Vestfold in Noorwegen.

Er bevonden zich bij het schip ook diverse goederen en twee vrouwelijke skeletten. Ze dateren van rond 800 na Christus, het schip is waarschijnlijk ouder. Het werd opgegraven door de Zweedse archeoloog Gabriel Gustafson en de Noorse archeoloog Haakon Shetelig in 1904 en 1905.

Het Vikingschip is een overnaads geklonken schip van het type karve. Het is bijna volledig van eikenhout. Het is circa 22 meter lang en 5 meter breed. De mast is circa 9-10 meter. Het zeil is ongeveer 90 vierkante meter. De snelheid van het schip kon tot 10 knopen bedragen. Het schip heeft 15 paar roeispanen zodat er 30 roeiers konden zitten. Het heeft een breed roer, een ijzeren anker van 10 kg, en verder een loopplank en hoosemmer aan boord. De boeg en de achtersteven zijn versierd met houtsnijwerk in de pakkende beest-stijl, ook wel bekend als de Osebergstijl. Het was een zeewaardig schip maar toch relatief zwak. Het diende vooral voor reizen voor de kust. Het hout in het graf dateert uit circa 834. 

Het Gokstadschip is een laat negende eeuws Vikingschip dat in 1880 in een grafheuvel van zeeklei gevonden werd door de Noorse archeoloog Nicolay Nicolaysen bij een boerderij in Sandar, bij het Sandefjord, in de provincie Vestfold in Noorwegen.

Het Gokstadschip is overnaads gebouwd en van eikenhout. Het schip is 24 m lang en 5 m breed. Het had plaats voor 32 roeiers. Aan de buitenkant hingen, half over elkaar geschoven, 64 schilden. Het had een zeil van circa 110 vierkante meter en kon circa 12 knopen. Het roer is vervaardigd van eikenhout, mat ongeveer 42 bij 300 cm, en kon voor het varen in ondiep water opgetrokken worden. Het schip was zeer zeewaardig. Het scheepsgraf had ook diverse grafgeschenken. Naast het schip waren er drie kleinere boten, een tent en een slee. De opgraving in 1880 liet zien dat het graf in het verleden geplunderd was vanwege de gouden en zilveren grafgiften. Ook wordt verondersteld dat er wapens als graftgiften oorspronkelijk waren meegegeven.

2014-04-07 17.44.27a_bewerkt-1.jpg

De anatomische les van een Vikingschip. Op nevenstaande foto staan de namen gegeven die behoren bij de verschillende onderdelen van het schip. Het maakt het van gedachten wisselen over de bouw van het schip wat gemakkelijker als we allemaal dezelfde taal spreken en de onderdelen dezelfde naam geven, de naam die de onderdelen ook in vroeger tijden al hebben gehad. Hiernaast treft u vrijwel alle benamingen aan. Een replica op schaal staat in de Vikinghal, de plek waar we de replica van de Skuldelev 3 bouwen.