SENSATIONELE VONDST (LOL)

 

In de zomer van 2017 werd in het Balkengat aan de Prins Hendrikweg in Wijk bij Duurstede (het voormalige Dorestad) een sensationele vondst gedaan. Tijdens baggerwerkzaamheden daar werden de houtresten gevonden van een gezonken Vikingschip. Precies op de plek waar de havens van Dorestad waren gesitueerd in de glorietijd van deze havenstad. Bij nader onderzoek en met behulp van koolstofdatering werd vastgesteld dat het schip rond 830 na Chr. moet zijn gebouwd. Historici bevestigen dat het hier zou gaan om een z.g. "snek". De "snek" was het kleinste schip onder de langschepen. Het werd veel gebruikt. Een doorsnee snek wordt geschat op een lengte van 17 meter, 2,5 meter breed, 0,5 meter diepgang en vol geladen 6 ton zwaar. Het voerde dan een bemanning van 30 mensen, van wie 26 roeiers.

Tijdens de voorbereidingen voor de bouw van een steiger voor de Krommerijnder werden in de ingang van het Balkengat ondieptes geconstateerd. Volgens oudere inwoners zou dit een drempel zijn om te voorkomen dat de balken die daar "inwateren" in de Kromme Rijn terechtkwamen in de tijd dat er naast het Balkengat nog de houtzaagmolen “De Zonnewijzer” was gevestigd. De molen werd gebouwd in 1801 en is afgebrand in 1912. Anderen wisten te melden dat het achtergelaten bouwresten waren van het appartementen-complex van het naastbij aan de Kolk gelegen gebouw. Bij  nadere bestudering bleken het eeuwenoude houtresten te zijn van een schip. Het grove baggeren werd direct stilgelegd en met uiterste voorzichtigheid voortgezet. De houtresten werden uitgegraven en aan de kant gelegd. De bouw van de steiger voor de Krommerijnder werd uitgesteld om nader onderzoek te kunnen doen naar de houtresten en de plek waar zij opgegraven waren.

De Stichting Wijkse Projecten, onder wiens verantwoordelijkheid de Krommerijnder is gebouwd, is zeer verguld met deze sensationele vondst en heeft zich bereid verklaard het Vikingschip te herbouwen naar origineel model. Zoals te doen gebruikelijk wordt het herbouwde schip vernoemd naar de vindplaats. Het schip zal onder de naam "Vikingschip Dorestad" door een groep vrijwilligers en jongeren "met een rugzakje" worden herbouwd met behulp en onder toezicht van experts. Als het schip gereed is zal het een ligplaats krijgen in de Stadshaven van Wijk bij Duurstede. Over de herbouw van het schip zal via facebook en deze website verslag worden gedaan. Er hebben zich reeds spontaan meerdere sponsors gemeld om het project te bekostigen.

Het bouwteam van de Krommerijnder kijkt zeer geïnteresseerd toe naar het uitgraven van de houtresten van het Vikingschip Dorestad.