VAN sKuldelev 3 NAAR DORESTAt 1

Hiernaast het lijnenplan van het schip dat gebruikt wordt als basis voor de Dorestad 1. Het is de Skuldelev 3, de Roar Ege, een handelsschip dat gevonden is in de haveningang bij de plaats Skuldelev in Denemarken en dat nu in het Vikingschipmuseum in Roskilde ligt. Dit soort schepen heeft in de vroeg-middeleeuwse jaren veelvuldig Dorestad bezocht om handel te drijven. De Skuldelev 3 is gebouwd rond 1100 en is dus zelf nooit in Dorestad geweest. Het laat wel zien hoe de schepen er in die tijd ongeveer uitzagen. Het uitgangspunt is dus niet het bouwen van een exacte kopie van de Skuldelev 3 maar het bouwen van een handelsschip, de Dorestad 1, op basis van de afmetingen daarvan. Zo hoopt de Stichting Wijkse Projecten de bewoners en bezoekers van deze regio een goede indruk te geven van de Vikingschepen die in de glorietijd van Dorestad hier aanlegden.

Technische uitgangspunten voor de bouw van het schip: lengte: 14 mtr., breedte 3,30 mtr., diepgang 0,90 cm., mast 9.30 mtr., mastbasis 0,90 cm., zeil 45 m2, roeispanen 5 paar. Het schip wordt volledig van eikenhout overnaads gebouwd. Om ook te laten zien hoe een oorlogsschip er zo ongeveer uitzag kan het straks worden uitgebreid met een drakenkop, schilden aan de zijkanten en bankjes voor de roeiers. Verdere kenmerken: gesmede zwarte spijkers (onderlinge afstand 0,10 mtr.), gebreeuwd, afstand tussen de spanten 0,90 mtr., spanten aan de zijwanten gezet met houten deuvels, dikte van de zijwanten 2,0 tot 2,4 cm. Het schip wordt op ware grootte gebouwd.

Het voorbeeld van de Skuldelev 3 is gekozen omdat van dat schip veel gegevens bekend zijn. Linksonder het lijnenplan met in het donker de resten die zijn teruggevonden bij de opgravingen. Zo'n 75% van het schip is in redelijk tot goede staat teruggevonden. Er staat veel van het schip op tekening en bovendien is er een boek verschenen over de bouw van een exacte kopie van het schip. Allemaal informatiebronnen op basis waarvan wij, met de nodige aanpassingen omdat tijden, technieken en materialen in de loop  van vele eeuwen nu eenmaal veranderen, onze Dorestad 1 bouwen.

De Roar Ege

Roar Ege.jpg

De gebouwde replica in Denemarken, de ROAR EGE. Door te klikken op het plaatje van de Roar Ege ga je naar de site waarop de bouw en de tewaterlating ervan wordt beschreven en getoond. Klik je op het logo van het Vikingeskibs museet komt u op de website van het museum in Denemarken.

Vikingskibs museet.jpg