skuldelev 3

Hiernaast het lijnenplan van het schip dat gebouwd zal gaan worden. Het is de Skuldelev 3, de Roar Ege, een handelsschip dat gevonden is in de haveningang bij de plaats Skuldelev in Denemarken en dat nu in het Vikingschipmuseum in Roskilde ligt. Dit soort schepen heeft in de vroeg-middeleeuwse jaren veelvuldig Dorestad bezocht om handel te drijven.

Technische uitgangspunten voor de bouw van het schip: lengte: 14 mtr., breedte 3,30 mtr., diepgang 0,90 cm., mast 4,50 mtr., mastbasis 0,90 cm., zeil 45 m2, roeispanen 5 paar. Het schip wordt volledig van eikenhout gebouwd naar authentiek model, overnaads met behoud van alle oorspronkelijke details. Om ook te laten zien hoe een oorlogsschip eruit zag kan het worden uitgebreid met een drakenkop, schilden aan de zijkanten en bankjes voor de roeiers. Verdere kenmerken: gesmede zwarte spijkers (onderlinge afstand 0,10 mtr.), gebreeuwd, afstand tussen de spanten 0,90 mtr., spanten aan de zijwanten gezet met houten deuvels, dikte van de zijwanten 2,0 tot 2,4 cm. Het schip wordt op ware grootte gebouwd.

 

Bouwvolgorde: stevens, kiel, zes tussenspanten, zijwanten, resterende spanten, afwerking.

Linksonder het lijnenplan met in het donker de resten die zijn teruggevonden bij de opgravingen. Zo'n 75% van het schip is in redelijk tot goede staat teruggevonden. Reden waarom dit schip het meest als replica gebouwd is. In 1980 werd in het museum een replica gebouwd die inmiddels alweer aan het eind van zijn levensloop is. Nu ligt die boot aan de wal en is men bezig met het bouwen van een nieuwe replica.

Rechtsonder een lijntekening met boven- en zijaanzicht van de Skuldelev 3 en een dwarsdoorsnede van het middelste spant.

Bezoek ook de facebookpagina van project Vikingschip Dorestad

© 2018 Proudly created by Cosy's Corner

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now